Despre peleti
Peletii sunt un combustibil solid din biomasa, produs in principal din reziduuri de lemn, dar si din subproduse agricole, cum ar fi paie. Acestia au o forma cilindrica cu un diametru de 6 – 12 mm. Printre avantajele specifice ale peletilor în comparatie cu biomasa neprocesata se numara: proprietati standardizate, conținut energetic ridicat, densitate mare si, prin urmare, costuri reduse pentru transport, depozitare si manipulare. Peletii sunt utilizati pentru incalzirea rezidentiala in sobe si cazane pe peleti, pentru generarea de caldura, abur si electricitate in industria serviciilor, in industria prelucratoare si in productia de energie electrica.
Tehnologia de peletizare a fost inventata in SUA in anii 1930. Peletizarea scoartei a inceput in Statele Unite in anii 1950 ca o modalitate de a reduce volumul deseurilor
in industria de cherestea. Productia de peleti din lemn pentru incalzire a luat avant in SUA in anii 1970 din momentul primei crize petroliere, urmata de demararea productiei in Suedia zece ani mai tarziu.
Fabricile de cherestea din nordul Suediei au introdus peletii pe piata cu 30-40 de ani mai tarziu, pentru a reduce costurile. De atunci, utilizarea peletilor a crescut continuu pentru incalzirea locuintelor, pentru energie electrica si pentru producerea de caldura in sectoarele de productie.
Peleti, combustibil din biomasa
In prezent, peletii sunt produsi în principal din reziduuri lemnoase, desi volumul de peleti produsi din subproduse agricole, cum ar fi paie, coji de seminte de floarea-soarelui si tulpinile si frunzele de porumb etc. este în crestere.
Calitatea standardizata este, de asemenea, o conditie prealabila pentru comert. Standardele ISO pentru peleti au fost adoptate recent, care specifica diferite clase de calitate pentru uz industrial si pentru utilizarea în dispozitive de incalzire rezidentiala (ISO 17225-2). În plus, a fost introdus un sistem de certificare a calitatii de catre Consiliul European.
ENplus, garanteaza o calitate constanta a peletilor pentru uz rezidential. Aceasta asa-numita certificare ENplus este in prezent utilizata pe scara larga in Europa, cat si in America de Nord.
Avantajele peletilor din biomasa
Curat si ecologic. Peletele din biomasa de lemn reprezinta un nou tip de energie regenerabila, alternativa la carbune și gaz natural. Prietenoase cu aerul, in timpul procesului de productie nu se adauga aditivi sau adezivi, in plus, dioxidul de carbon poate fi folosit pentru fotosinteza plantelor.
Eficienta ridicata de ardere. Cu un continut scazut de umiditate, peletii din lemn din biomasa pot fi aprinsi cu usurinta doar cu o bucata de hartie, eficienta arderii este de pana la 80%, iar căldura de ardere a unei tone de peleti din lemn din biomasa este egala cu 0,8 tone de carbune.
Comoditate în transport si depozitare.
Dupa procesul de comprimare, peletii de lemn din biomasa pot fi usor de ambalat si transportat, ceea ce poate economisi mult spatiu si bani.
Sustenabilitate. Dupa ce peletii de lemn au fost arsi, cenusa poate fi folosita ca ingrasamant.