Cum se produc peletii
Peletele sunt bucati cilindrice, formate din lemn presat. Acestea sunt produse din deseuri naturale de lemn care provin din fabricarea produselor din lemn. Peletii sunt foarte usor de depozitat si pot fi pastrati chiar si in rezervoare sau saci.
Peletii se masoara in unitati de masura precum kilogramul sau tona si trebuie sa indeplineasca norme foarte stricte în ceea ce priveste masurarea densitatii, a valorii de combustibil, a continutului de umiditate si a continutului de cenusa. Este foarte important sa verificati aceste cifre, deoarece calitatea slaba a peletilor poate fi foarte daunatoare pentru sistemul dumneavoastra de incalzire.
Proprietati ale peletilor de biomasa
Peletele din biomasa este un combustibil superior în comparatie cu materia prima. Nu numai ca peletii sunt mai densi din punct de vedere energetic, dar sunt si mai usor de manevrat si de utilizat in sistemele automate de alimentare. Aceste avantaje, combinate cu proprietatile durabile si ecologice ale combustibilului, il fac foarte atractiv pentru utilizare. Forma standard a unei pelete de combustibil este cilindrica, cu un diametru de 6 pana la 8 milimetri si o lungime de maximum 38 de milimetri. Ocazional, se fabrica si peleti mai mari, daca au un diametru mai mare de 25 de milimetri, acestia sunt de obicei denumiti „brichete”.
Procesul de peletizare
Procesul de fabricare a peletilor de combustibil implica plasarea biomasei macinate sub presiune ridicata si fortarea acesteia printr-o deschidere rotunda numita „filiera”. Atunci cand este expusa la conditii adecvate, biomasa „fuzioneaza” impreuna, formand o masa solida. Acest proces este cunoscut sub numele de „extrudare”. Unele biomase (in principal lemnul) formeaza in mod natural peleti de combustibil de inalta calitate, in timp ce alte tipuri de biomasa pot avea nevoie de aditivi care sa serveasca drept „liant”.
Cu toate acestea, crearea peletilor este doar o mica etapa in procesul general de fabricare a peletilor de combustibil. Aceste etape implica macinarea materiei prime, controlul umidiatii, extrudarea, racirea si ambalarea. Fiecare etapa trebuie realizata cu atentie daca se doreste ca produsul final sa aiba o calitate premium.
Macinarea materiilor prime
Fabricile de peleti de dimensiuni standard necesita, in general, biomasa macinata la particule cu o dimensiune de cel mult 3 milimetri. Exista mai multe tipuri de echipamente disponibile pentru a indeplini aceasta sarcina. In cazul in care biomasa este destul de mare si densa (de exemplu, lemnul), materialul este mai intai trecut printr-un „tocator” si apoi printr-o moara cu ciocane sau un dispozitiv similar pentru a reduce particulele la dimensiunea necesara. Biomasa mai mica si mai moale (de exemplu, paiele) poate fi introdusa direct in moara cu ciocane fara a fi mai intai maruntita.
Controlul umiditatii
Mentinerea unui nivel adecvat de umiditate in materia prima este vitala pentru calitatea generala a peletilor finali. Pentru lemn, nivelul de umiditate necesar al materiei prime este de 15% sau aproape de acest nivel. Alte tipuri de biomasa au alte cerinte – este posibil ca va trebui sa experimentati putin. Umiditatea poate fi eliminata din materia prima prin uscare in cuptor sau prin suflarea aerului cald peste sau prin particule. Daca materia prima este prea uscata, se poate adauga umiditate prin injectarea de abur sau apa in materia prima.
Extrudare
in aceasta etapa se creeaza de fapt peleta. Se foloseste o rola pentru a comprima biomasa pe o placa metalica incalzita numita „filiera”. Matrita include mai multe gauri mici perforate prin ea, care permit comprimarea biomasei in conditii de temperatura si presiune ridicate. In cazul in care conditiile sunt potrivite, particulele de biomasa vor fuziona intr-o masa solida, transformandu-se astfel intr-o pelete. De obicei, se foloseste o lama pentru a taia peletul la o lungime predefinita la iesirea din matrita. Anumite biomase tind sa fuzioneze mai bine decat alte biomase. Rumegusul de cherestea este o materie prima deosebit de potrivita pentru peletizare, deoarece lignina prezenta in mod natural in lemn actioneaza ca un lipici pentru a mentine peletul unit. Iarba tinde sa nu fuzioneze la fel de bine, iar peletii rezultati sunt mai putin densi si se sparg mai usor.
Racire
La iesirea din matrita, peletii sunt destul de fierbinti (~150°C) si destul de moi. Prin urmare, trebuie sa fie racite si uscate inainte de a fi gata de utilizare. Acest lucru se realizeaza, de obicei, prin suflare de aer prin peleti in timp ce acestia se afla intr-un recipient metalic. Umiditatea finala a peletilor nu trebuie sa fie mai mare de 8%.
Ambalare
Peletii sunt vanduti de obicei in saci de 15 kilograme, care pot fi usor de umplut cu ajutorul unui buncar suspendat si al unei benzi transportoare. Sacii ar trebui sa fie etichetati in mod clar cu tipul de peleti, calitatea lor (de exemplu, premium sau standard) si valoarea calorica.